top of page
Eskil12.jpg

Moskojärvi i början på 1700-talet

Carl Hindersson son till Keinosuandonybyggaren Hindrik Eriksson född år 1693 blir registrerad som bosättare, och betalar skatt i Moskojärvi år 1714, enligt Bo Strands beskrivning av kolonisationsförloppet inom landsbygden i Gällivare del 2.

Carl Hindersson skulle då ha varit 21 år och relativt nyinflyttad, några frihetsår enligt Lappmarksplakatets bestämmelser har han således ej erhållit, man kan därför spekulera om Carl var nybyggare eller om han övertog en befintlig bosättning och då eventuellt efter Jöns Nilsson.

Carl sålde sedemera bosättningen till sin bror Hindrik Hindersson-Måsko för 150 daler kopparmynt år 1727. Det är svårt att hitta uppgifter på Karl och hans hustru Kerstin(Kirsten) Mickelsdotter(Uhlatzdåtter) och vad som hände dem efter det att nybygget såldes.

I Alfred Ljungs familjeregister kan man hitta Kerstin Ulatzdåtter med son Lars som bostadslösa, Karl är mest sannolikt död. I ett husförhör över nybyggare från 1758 så upptas de som boende under Keinosuando. Vad som inte verkar stämma är sonen Lars födelse år , eftersom om han år född 1765 så skulle modern, Kerstin varit 61 år vid hans födsel ... Hennes födelseår är inte heller helt klart p.g.a. att hon enl ett protokoll från Jukkasjärvi ting skulle ha gift sig med Karl 1714..

Carl och Hindrik Hindersson hade en bror, Mickel Hindersson som anses vara den första nybyggaren i Keppovuoma, idag Auvakko. Mickel köpte detta "lappskatteland" 1739 av lappen Per Jönsson för 73 daler kopparmynt, Denne Per Jönsson kan ha varit en son till den lapp, Jöns Nilsson som var den förste som fick rätt att bo i Moskojärvi ...

Om vi så ser på Moskojärvi vid tidpunkten för det första husförhörets slutår, så bor där Carls bror Hindrik Hindriksson med familj som nybyggare. .

Hindrik född 1700 och hans hustru Susanna Johansdotter född 1696 (1700). Hindrik och Susanna har fått fyra barn som också blir de första infödda registrerade Moskojärviborna: Michael, Hindrik, Susanna och Charin.

Vissa i familjen kommer att kunna följas fram till dagens generation.

Son 1. Michael Hindersson f.1730, är gift med Gjertrud Baltzarsdotter f.1735 bor i samma hushåll med sina barn vilka ännu är mycket små och återkommer i nästa husförhör.

Son 2. Hindrik Hindersson f.1736, är fortfarande ogift och bor kvar hemma.

Dotter 1. Susanna Hindriksdotter f. 1738, gifter sig och flyttar ut från byn, har ej kunnat hitta vart hon tar vägen.

Dotter 2.Carin Hindriksdotter f.1741, gifter sig lämnar byn och har ej kunnat spåras.

Vidare finns det två "familjer" till som är det är svårt att utläsa något om. Den första heter Olsson, mannens namn är svårläst. Familjen verkar bestå av fyra personer, förutom Olsson en hustru Margit och två döttrar. Namnet verkar inte ha någon anknytning till den Marcus Olsson som senare dyker upp som nybyggare i Moskojärvi.

Det andra familjen heter Nils Berg, med son Olof Nilsson och hans hustru och barn. En notis finns att dom flyttat till Calix. Namnet Nils Berg finns i Rosenbahrs bok om Stålnackes släkt. Där skulle han varit brukskarl vid Svappavaara gruva.

Tillbaka

1700: Text
bottom of page