top of page
Allan Husförhör.jpg

Husförhör och register

Innan vi fortsätter så vill vi nämna lite om hur man får fram uppgifter för ett sådant här projekt.

Med ledning av mikrofilmade husförhörslängder som sedan jämförts med uppgifter ur August Ljungs familjeregister, samt födelse, vigsel, dödsfall och uppgifter ur flyttningsregister går det att få en ganska bra bild av människor i gången tid. I de äldre husförhören är registrerade uppgifter om kvinnorna betydligt bristfälligare än männens.

Mellan åren 1757 och 1895 har det hållits nio husförhör i byn, med hjälp av dessa och avskrifter ur församlingsböckerna för åren 1900, 1910 och 1920 ska vi försöka redovisa byns utveckling

Husförhören innebar enligt uppslagsverket Stora Focus att "prästerna i hemmen förhörde församlingsborna i deras kristendomskunskap", ett åläggande som prästerna fick genom 1686-års kyrkolag. Förhören som främst syftade till att lyfta fram den enda rätta läran "kristendomen", var obligatoriska, och försummelse straffades fram till år 1888.

Beteckningen husförhörslängd kom att bli en föregångare till församlingsboken, Den obligatoriska närvaron och de olika anteckningar av skilda slag som fördes om församlingsborna vid dessa husförhör gör att man kan få en ganska klar bild av vilka som bodde i en församling vid en viss tidpunkt, vilken gård man bodde på, när personerna var födda, gifta, hade dött, vilka som flyttat till och från församlingen.

Vidare kan man utläsa om personerna kunde läsa "ABC-boken", och kanske det viktigaste hur folkets "kristendomskunskaper" var. Nattvardens genomgång, katekesens huvudstycken utantill, tio guds budord, trosartiklar m.m. var viktiga att kunna .

Sedan gjorde kyrkan även noteringar om levnadsförhållanden i "kunfkap och leverne".

I alla dessa fall så användes olika symboler för olika anmärkningar Vi har dock utelämmnat alla registrerade uppgifter i kunskaps och levernekolumnerna och enbart nyttjat födelse, flyttning, vigsel och dödfallsuppgifter.

Om man sedan tar och jämför dessa uppgifter med andra register ex. födsel, vigsel och dödsfall och som i detta fall, Alfred Ljungs Familjeregister så kan man få en ganska säker bild av exempelvis en by och dess innevånare, i detta fallet byn Moskojärvi.

tillbaka

Register: Text
bottom of page